Om oss

I vår bygd finns alltså en gedigen metalltradition. 1611 anlades en stångjärnshammare på en plats vid Kolbäcksån där järnhantering pågått sedan medeltiden. Hammaren blev början till Fagersta Bruk, runt vilket så småningom vårt samhälle växte fram.

Vi gör ett snabbt hopp i tid och rum: Som du kanske vet har alla våra badrumsskåp förnamnet Kungsör. 1892 startade Arvid Hamrin ett bleckslageri i Eskilstuna, i en annan bygd med lång metalltradition. (Bleck är stålplåt överdragen med tenn.) Året därpå flyttade han verksamheten till Kungsör och namnet Kungsörs Bleckkärlsfabrik finns med i företagets priskurant år 1893.

En av företagets produkter var badrumsskåp. Dessa blev storsäljare med början under 1960-talet. Den stora bostadsbristen gjorde att det producerades 90-100 000 lägenheter om året från 1960 fram till 1975. Och i varje lägenhet monterades minst ett badrumsskåp. Kungsör blev badrumsskåpet för miljontals svenskar.

Nu styr vi kosan till Småland, till Tranås och Tranås Rostfria, som startade 1945. I slutet av 1960-talet började man tillverkningen av hygienskåpet Femett.

Vare sig Kungsörs Bleckkärlsfabrik eller Tranås Rostfria finns längre.

1985 startade produktionen av Kungsör-skåp i Fagersta. 1991-92 startade produktionen av Femett-skåp i Fagersta. Fram till 2004 bedrevs vår verksamhet här i Fagersta inom ramen för Samhall. Då blir företaget privat under namnet Femett AB.

2008 träder Kandel Group in som ny ägare och namnet byts till Fagersta Hygien AB. Skåpen har kommit att uppskattas av slutanvändarna som använt dem utan bekymmer år efter år, av professionella hantverkare som kräver enkel och snabb montering, av fastighetsförvaltare som fått låga underhållskostnader.

Varför ska du då välja ett Kungsör- eller Femett-skåp? Det ger vi många svar på här på hemsidan.

Men för att sammanfatta: Om du vill ha ett skåp som inte flirtar med tillfälliga trender, om du vill ha ett skåp med tidlös design som inte känns ”ute” redan efter några år, om du föredrar hållbarhet före slit och släng, då har du hittat rätt.